NORGES-REISEN

«Alt dette er ubeskrivelig vakkert, og fremstår som det mest sjarmerende land i verden. For å si det kort, Dal er i Telemark, Telemarken er i Norge, og Norge er Sveits med tusenvis av fjorder som tillater havet å bryte mot fjellets fot.”
-Jules Verne, 1886[ov. PJM] [F]

INNLEDNING
Jules Vernes interesse for Norge og hans reise til Telemark i 1861 fikk stor betydning for det senere forfatterskapet. Selv om bare romanen om loddseddelen –Un billet de loterie fra 1886, foregår i sin helhet i Norge, så har flere andre titler deler av handlingen lagt til Norge. I tillegg ser vi at til tross for at det tok 25 år før Verne lot sine research-notater fra 1861 bli roman, så dukker referanser til Norge opp i omtrent hver eneste bok han ga ut de påfølgende år etter hjemkomsten fra Telemark.

Aller viktigst er imidlertid det faktum at nordområdene og polar tematikk skulle bli Jules Vernes helt spesielle interessefelt i mange år. Ikke lenge etter reisen til Norge skrev han sin kanskje viktigste bok, Kaptein Hatteras, som skildrer en ekspedisjon til Nordpolen. Kort deretter kom Reisen til jordens indre som starter med sitat fra Snorres kongesagaer og hvor den fantastiske reisen begynner på Island.

Men det var helt klart ikke selve reisen som ga denne inspirasjonen. Norge, Norden og de nordligste områdene på kloden hadde vært i forfatterens fokus siden midt på 1850-tallet, da han skrev en fortelling om en overvintring i Grønlands-isen.
.

Denne artikkelen om Vernes reise til Norge består i tillegg til denne innledningen av fire underkapitler som bør leses i sammenheng. I disse vil jeg blant annet fokusere på hvilke kilder til informasjon Verne hadde i forkant av reisen, og på detaljer fra selve reiseruten i Norge som til nå har vært ukjent. I tillegg er hensikten en gang for alle å avkrefte tidligere oppfatninger om at forfatteren skal ha besøkt Haugesund på Vestlandet, Møsvatn på Hardangervidda, Bamble i Grenland, eller Dalen hotell i Telemark.

Et sentralt punkt i artikkelen er en sammenligning av Vernes egne romantekster og de han selv leste før avreise. Mye kan tyde på at han lånte en god del fra andre da han skrev romanen om loddseddelen – Un billet de loterie i 1886 . Utgangspunktet for denne sammenligningen er gamle artikler fra det franske reisemagasinet Le tour de monde og Louis Énaults reportasjebok La Norvège fra midten av 1800-tallet.

Fortsett lesing;  Jules Verne i  Norge
-Alle oversettelser ved P.J.Moe-
Artikkel”navigering”:
|Norges-reisen|Verne i Norge|Vernes reiserute |Stedsnavn|Nordisk inspirasjon|

Publisert on november 9, 2009 at 14:36  Kommentarer er skrudd av for NORGES-REISEN